Programm nüüd avalik: Tall Ships Races toob Tallinna üle 60 purjelaeva ja suure merepeo
top of page
  • Writer's pictureTSR24

Programm nüüd avalik: Tall Ships Races toob Tallinna üle 60 purjelaeva ja suure merepeo

Tallinn võõrustab 11.–14. juulini maailma suurimat purjeõpperegatti Tall Ships Races, mis toimub Lennusadamas, Noblessneri sadamas ja Vanasadama kruiisialal. Nelja päeva jooksul on sadamad erilises peomeeleolus – saab külastada purjelaevu, kuulata Eesti parimaid artiste ja võtta osa tegevustest maal ja merel.


Tallinna abilinnapea Kaarel Oja sõnul on Tallinna iga-aastane merefestival traditsioon, kuid sellel aastal muudavad suured purjelaevad ja eriüritused selle eriti meeldejäävaks. „Meie merepäevad on andnud suure panuse Tallinna merelinna kuvandisse, aga igal aastal oleme soovinud ja pingutanud, et see kõik tähendaks ka sadamaid külastavaid suuri laevu ja tegevusi merel. Tänavu saab see kõik tänu Tall Ships Races’e Tallinna jõudmisega teoks,” lisas Oja.


Võimas merepidu toob Tallinna sadamatesse üle 60 suure purjelaeva 16 eri riigist üle maailma. Saabuvad laevad on tõelised vaatamisväärsused, kaugeim neist, Guayas saabub Ecuadorist ning vanim alus Jens Krogh on Taani kahvelkutter, mis ehitati 1899. aastal. Mitmed laevad on sadamates ka külastusteks avatud.

Nelja päeva jooksul on sadamates rohkem kui 30 tasuta kontserti, kus esinevad Eesti parimad artistid, nagu Daniel Levi, Alika, Liis Lemsalu bänd, Púr Múdd ja Grete Paia, Terminaator, Vennaskond, Elina Nechayeva, Sissi, Vaiko Eplik ja Eliit ning paljud teised. Lisaks tuntud artistidele on programmis mitmeid spetsiaalselt Tall Ships Races Tallinn 2024 jaoks loodud muusikalisi elamusi.


11. juulil kell 21.00 toimub Lennusadamas festivali avakontsert „Lainel“, kus esitatakse Liisi Koiksoni, Marti Tärni ja Sander Mölderi muusikat. Külalisesinejatena astuvad üles Anett, Valter Soosalu ja Robert Linna. Kontserdi kunstiliseks juhiks on Jaak Prints.


12. juulil esineb Patarei Merekindluse Lüneti hoovis andekas briti multi-instrumentalist Youngr, kes on oma debüütsingliga „Out Of My System“ tuntust kogunud ja tänaseks andnud enam kui 150 kontserti üle maailma.


12. juulil algusega kell 16 stardib Vanalinna servast Tornide väljakult 1300-pealine Tall Ships Races laevameeskondade paraad. Teekonnal läbi Balti jaama, mööda Vana-Kalamaja tänavat Lennusadamani saavad pealtvaatajad osa värvikirevast, valjuhäälsest ja meeleolukast karnevalimeeleolust, kus iga laevameeskond esindab oma kultuuri või riiki. See on parim võimalus tutvuda rohkem kui 60 külalislaeva rahvusvahelise purjetajate seltskonnaga.


13. juulil tuleb Vanasadama kruiisialale Grillfest ja toimuvad Eesti meistrivõistlused kalagrillimises, kuhu on võimalik oma meeskonnaga end kirja panna. Esimeses voorus grillivad meeskonnad Eesti rahvuskala räime, teine on fantaasiavoor, kus peamine komponent on vabalt valitud kala või mereand. 


13. juulil algusega kell 21 toimub Lennusadamas öölaulupeo kontsert „Meie ja meri”, kus tulevad esitusele tuntud mereteemalised laulud. Solistideks on Getter Jaani, Mirjam Dede, Ott Lepland ja Priit Volmer, kaasa teevad segakoorid HUIK! ja Noorus ning bänd Riivo Jõgi juhendamisel. Kõigil on võimalik kaasa laulda!

14. juulil kell 12 toimub aegade suurim mereparaad, mida lihtsalt peab nägema! Tall Ships Racesi purjelaevad liituvad Muhu Väinal võistlevate alustega ning ühine paraad pakub Tallinna lahel võimsa vaatemängu, mida pole see linn veel varem näinud!


Lisaks toimub Tallinn Race, kaatrite vigursõit, aerutamisvõistlus draakonpaatidel, veemoto võistlus, kaasamisprojekt „Erilised purjetajad” erivajadustega inimesele, Vanasadama kruiisikai otsas Alfons Håkansi pukserite tants ja palju muud.

Lapsi rõõmustavad festivalialal kõikvõimalikud atraktsioonid alustades harivatest mängudest ja lõpetades batuutidega, muusikat teevad Lolala ja bänd Vanasadama kruiisialal, Lotte, Roosi ja putukate bänd Lennusadamas. Noblessneris saab vaadata KVARK teadusteatri etendusi ning nautida Desiree tantsustuudio ja OMAtsirkuse esinemist. Vanasadama kruiisiala viikingite külas saab meisterdada ning Lennusadamas toimuvad traditsioonilised Premia lastejooksud ja miniorienteerumine.


Festivali korraldatakse keskkonnahoidlikke põhimõtteid järgides ning sel aastal pööratakse erilist tähelepanu ligipääsu loomisele erivajadustega inimestele.

Traditsiooniliselt sõidab meretakso Vanasadama kruiisiala ja Lennusadama vahel, samuti saab purjelaevadega sõitma minna (piletid Piletilevi eelmüügis ja kohapeal). Laupäeval sõidab meretakso ka Pirita sadamasse, kus avatakse Muhu Väina regatt Puuluubi kontserdiga.


Tall Ships Races Tallinn 2024 programmi leiab aadressilt https://www.tallshipstallinn.ee/programm 

 



Viis meest seisavad üksteise selja taga ja poseerivad fotograafile, ansambli Treminaator juht Jaagup Kreem on keskel, kõige ees ja tal on seljas punane jakk.

 

bottom of page